Про результати роботи відділу фітосанітарного аналізу за 9 місяців 2016 року

Про результати роботи відділу фітосанітарного аналізу за 9 місяців 2016 року

Державна установа «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія» згідно Закону України «Про карантин рослин» проводить фітосанітарну експертизу об’єктів регулювання з метою виявлення та ідентифікації регульованих шкідливих організмів. Основне завдання фітосанітарної лабораторії полягає  у виконанні комплексу заходів, що спрямовані на охорону території Житомирської області від занесення та інтродукції регульованих шкідливих організмів, а також, вивчення видового складу, біології та екології регульованих шкідливих організмів і розробка прогнозу їх поширення.

Протягом 9 місяців 2016р. у відділ фітосанітарного аналізу на експертизу надійшло 37 904 зразки об’єктів регулювання, проведено 101 853 аналізи та видано 9 571 висновок фітосанітарної експертизи.

Виявлено 259 видів некарантинних шкідливих організмів в 9 922 випадках виявлення.

Виявлення карантинних організмів

Імпортні об’єкти регулювання

У листі салату головчастого, який надійшов з Іспанії виявили карантинний організм обмежено поширений на території України – західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg) в 2‑х випадках виявлення.

Салат було повернуто власнику вантажу.

Вітчизняні об’єкти регулювання

Відділ фітосанітарного аналізу протягом 2015-2016р. проводить дослідження рослин ячменю, сої, та кукурудзи у вегетаційний період на виявлення карантинних організмів відповідно до Переліку та Протоколу фітосанітарних вимог Китайської Народної Республіки.

Виявлено відсутній на території України карантинний організм – бактеріальне в’янення кукурудзи (Pantoeastewartii) у 7 зразках, що надійшли з  СТОВ «Раківщинське», СФГ «Зоря» Овруцького р-ну та ПрАТ «РайзМаксимко» Чуднівського р-ну.

На цих полях було запроваджено карантин ( на площі 1022,09 га) та застосовано відповідні фітосанітарні заходи.

Виявлено мікологічний карантинний організм для КНР –  кладоспорій сіро-оливковий (Cladosporium griseo-olivaceum) у 7 випадках виявлення.

Кукурудза з цих полів не буде відправлена до КНР.

Виявлено відсутній на території України карантинний організм – буру гниль картоплі (Ralstonia solanacearum) у зразках насіннєвої картоплі сорту «Піроль», «Карлена», «Фантазія» ТОВ «Вега-Агро» Брусилівського р-ну. Запроваджено карантинний режим на площі 70га та застосовано відповідні фітосанітарні заходи.

Це перший офіційний випадок виявлення бурої гнилі картоплі в Україні.

Виявлено карантинні організми обмежено поширені в Україні:

–            Американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury) у 2-х випадках виявлення;

–            Цисти золотистої картопляної нематоди
(Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens)
у 30 випадках виявлення;

–            Амброзію полинолисту (Ambrósia artemisiifólia L) у 3-х випадках виявлення;

 

На нових вогнищах, де виявлено карантинні організми, запроваджено карантинний режим. Після паспортизації старих вогнищ проводяться локалізаційні та ліквідаційні заходи.