Час подумати про сад

Час подумати про сад!

Багато людей цікавляться, які роботи по саду проводяться взимку і рано на весні до розпускання бруньок та як приготовити бордоську рідину?

В лютому місяці не забувайте про обрізку дерев (крони), зрізи діаметром більше 2 см замащують садовим варом або фарбою на олійній основі. Дерево залишене без обрізки загущується і затінюється. Відповідно на ріст лишньої кількості гілок розходяться поживні речовини. В результаті  затримується закладка плодових бруньок, навіть, якщо для цього підійшов час. Тому процеси росту необхідно регулювати грамотною обрізкою, особливо проріджуванням. Видаляти прикореневу паросль. Але слід також пам’ятати що сильна обрізка плодових дерев також несприятливо може вливати на плодоношення в найближчі роки. Починати обрізку слід при повному припиненні вегетативних процесів, в першу чергу слід видаляти сухі, хворі та пошкоджені гілки. Проводити обрізку можна  протягом зими до початку весняного сокоруху.

Для захисту від сонячно-морозних опіків, два рази в рік (весною та осінню), проводити побілку штамбів і основних скелетних гілок дерев вапняним розчином: 2 кг свіжо загашеного вапна, 300-400 г мідного купоросу (розведеного в гарячій воді), 1 кг жирної глини на 10 л води. А от коли тріснула кора або пошкодили зайці пораджу Вам такий перевірений засіб: 5л води, 0,5 кг вапна, 1,5кг коров’яку, 2кг глини, 1ст. ложка мідного купоросу, 20гр мила, 1ст ложка клею(канцелярського), 3 мл епіну (регулятор росту рослин). Обробити два рази інтервалом у дві години( при сталій температурі повітря +4°С та вище).Ранньою весною або восени в саду добре обприскувати ґрунт з залишками листя 7% розчином карбаміду. Для приготування 10 л робочої рідини необхідно 700 г карбаміду розчинити в 10 л води. Це хороша профілактика проти грибкових хвороб.

Плодові дерева (до набухання бруньок) при сталій температурі повітря +4°С і вище обприскують 3% бордоською рідиною. Впливовою властивістю бордоської рідини є її здатність довго утримуватись на оброблених рослинах, що залежить, перш за все, від якості вапна. Тому для виготовлення розчину потрібно брати якісне, добре обпалене вапно, без сторонніх домішок. Для виготовлення 10 л 3% бордоської рідини : 300 г мідного купоросу розчиняють у неметалевому посуді у 5 л води. Для прискорення розчинення мідного купоросу, воду підігрівають. В іншій посуді розводять 300 г вапна у 5 л води. Розведений розчин мідного купоросу поступово вливають помішуючи у вапняне молоко, але не навпаки. Якщо ж вливати вапняне молоко у розчин мідного купоросу, то утворюється менш стійка суспензія, яка досить швидко випадає в осад, гірше утримується і менш ефективна. Правильно виготовлена бордоська рідина повинна бути не прозорою, масною на дотик, мати голубий колір і нейтральну реакцію. Якщо в розчині буде надмірна кількість мідного купоросу, то такий розчин буде мати кислу реакцію, на вигляд буде зеленуватого кольору. Синій лакмусовий папірець де є лишки мідного купоросу, червоніє, а якщо в такий розчин занурити зачищений металевий цвях на 2 хвилини, то він покривається червонуватими плямами. Щоб довести розчин до нейтрального, треба долити до нього розчин вапна. Використовувати бордоську рідину відразу після виготовлення, тому що при зберіганні вона втрачає якість.

Завідувач відділу фітосанітарних процедур – О.В. Вакулич  

Провідний фахівець відділу фітосанітарних процедур – Сергій Йосипчук