Західний кукурудзяний жук вп’яте виявлений на території Житомирської області

Регульований шкідливий організм, обмежено поширений на території України Diabrotica virgifera virgifera Le Conte (список А2), що спричиняє масове полягання рослин кукурудзи був виявлений фахівцями відділу фітосанітарного аналізу при проведенні фітосанітарної експертизи вибірок з феромонних пасток, відібраних з площі 40,0 га ФГ «Аделаїда» Новоград-Волинського району, с. Тупальці (висновок лабораторної експертизи № ФЛ-06/009091-В від 27.09.2017)

Рис.1 Феромонна пастка на виявлення ЗКЖ

На сьогодні економічно відчутного пошкодження посівів кукурудзи в Україні не спостерігається, шкодочинність кукурудзяного жука протягом останніх років була незначною. А саме, не було зафіксовано жодного факту масового полягання рослин кукурудзи (основна небезпека для виробників). Це свідчить про те, що незважаючи на досить активне розселення шкідника Україною, шкідливість личинок в ґрунті, поки що, не проявляється.

Проте, якщо не дотримуватися карантинних заходів, західний кукурудзяний жук може стати найнебезпечнішим шкідником кукурудзи в Україні. Шкодочинність його на кукурудзі можна буде порівняти зі шк
одою колорадського жука на картоплі.

 

В усіх вітчизняних та світових

Рис.2 Шкала пошкодження кореневої системи кукурудзи

літературних джерелах сівозміна згадується як найбільш ефективний захід контролю Diabrotica.

На полях, де виявлено данного шкідника, забороняється висівання кукурудзи протягом трьох років. Застосування відвального способу оранки, малосніжні та холодні зими зумовлюють глибше промерзання ґрунту і часткову загибель яєць шкідника. Висівають багаторічні трави, конюшину, люцерну.

Поля кукурудзи, на яких виявлено первинні вогнища ЗКЖ, переорюють після збирання врожаю і наступного року засівають іншими культурами.

Iмаго ЗКЖ можуть швидко і широко розповсюджуватись (до 100 км на рік), самки дуже плодючі (до 1000 яєць ) і невелика частина яєць може затримати свій розвиток на один рік.