Осінній догляд за плодовими деревами

Осінній догляд за плодовими деревами

 

Всі ми прекрасно розуміємо, що кінець літа і початок осені – період досить складний для кожного власника власних ділянок. Роботи тут буде просто сила-силенна, і провести її слід дуже правильно, щоб залишити сад в зиму сильним і стійким, і побачити його навесні в

хорошому стані.

    Обрізка – основний спосіб регулювання врожайності. Проводити її можна навесні і восени, все залежить від виду рослин. Зараз, коли літо підходить до кінця, приготуйтеся найближчим часом видалити з дерев усі слабкі та внутрішні пагони, підсохлі зламані гілки. Від них в наступному році не буде ніякого толку, максимум, що вони зможуть запропонувати – це дрібний, недорозвинений урожай, який не принесе ніякої радості.
Уважно огляньте сад і переконайтеся, що гілки кожного дерева ростуть правильно, утворюючи необхідну крону. Якщо це не так, і деякі гілки тягнутися до сонця строго вертикально, їх слід опустити трохи і додати їм більш горизонтальний напрям. Зробити це можна за допомогою прив’язаного вантажу, тільки будьте вкрай обережними, не кожна гілка витримає великий вантаж. І взагалі, робити це слід поступово, краще додавати вагу раз у 5-7 днів, чим відразу необдумано обламати сильні гілки дерев. Також можна формувати крону і з допомогою секатора. Тут вже застосуйте правила обрізки для врожайності, щоб формування зовнішнього вигляду не вплинуло на кількість плодів, очікуваних у наступному році.

Одним з важливих моментів догляду за деревами є максимальний захист їх кори від зовнішнього впливу. Навесні ми можемо виявити вертикальні тріщини в корі. Вони досить глибокі і завдають шкоди рослинам. Виникають тріщини за рахунок перепаду температури, яка буває взимку. Вдень палить сонце і сильно нагріває кору, вночі ж на неї діє сильний мороз. Тріщини можуть виникати і влітку під впливом того ж сонця, а також сильного вітру і нічних холодів. Беруть участь в утворенні тріщин та шкідники рослин. Для того щоб уникнути подібного травмування дерев, слід забезпечити їм правильний догляд восени. Стовбури покривають побілкою і спеціальним захисним волокном. Це може бути навіть ганчір’я, головне, щоб стовбур був добре захищений від прямих сонячних променів.

Також захистіть стовбури дерев від комах і гризунів. Зробити це можна за допомогою спеціальних препаратів, а також захисної сітки, яка одягається на стовбур рослини і гарантовано запобігає нанесення шкоди гризунами.

Підживлення рослин добривами – важливий крок, про який не варто забувати. Її обов’язково слід провести після збору врожаю, який витягує величезна кількість соків і сил з рослини. Своєчасні і правильні підживлення підвищать імунітет, а значить, і зимостійкість дерев. Не варто вносити азотні добрива в теплу погоду, вони можуть тільки нашкодити. Намагайтеся розбавляти добрива водою і проводити полив.

Обов’язково і внесення біодобрив. Воно може бути глобальне, шляхом розкидання по поверхні землі та її скопування, але може бути і локальне, більш дієве. Для цього необхідно зробити кілька спеціальних свердловин на кордонах крона дерева і внести добрива в них.

Свердловини можна зробити за допомогою садового бура. Знімаєте лопатою шар дерністой землі, бурите свердловину близько півметра садовим буром, вносите всередину добрива і обов’язково накриваєте попередньо знятим шаром землі.

Також можна удобрити і пристовбурові круги гноєм або компостом. Після укладання добрива, його слід накрити шаром будь мульчі, навіть скошеною травою.

    Правильний і якісний догляд за садом допоможе не тільки врятувати дерева від зимових холодів і вітрів, а також інших напастей у вигляді сніголомів і шкідників, але й підготувати їх до майбутнього року, в якому вас обов’язково чекає величезний урожай соковитих і свіжих плодів.

Провідний фахівець відділу фітосанітарних процедур – А.С.Панасюк