Південноамериканська томатна міль – це дуже небезпечний шкідник

Південноамериканська томатна міль – це дуже небезпечний шкідник, який здатний за дуже короткий термін знищити від 60% до 100% урожаю томатів. У Південній Америці його вважають одним із найважливіших шкідників томатів, як у полі, так і в теплицях. В Іспанії через рік після першого виявлення (у 2007 році) внаслідок пошкоджень завданих гусеницями за декілька зимових місяців зафіксовано майже 100% втрат урожаю томатів.

   Метелики томатної молі сіруватого кольору (можливі варіації від сріблястого до коричневого кольору) з чорними симетричними плямами на передніх, вузьких крилах і з довгими ниткоподібними вусиками на голові. Довжина тіла складає біля 6-7 мм. Розмах крил 8-12 мм.

Яйця кремово-жовтого кольору, мають овально-циліндричну форму. Дрібні, завдовжки близько 0,35 мм і шириною 0,22 мм.  Розташовуються, як правило, на нижній стороні листя.

Личинки молодших віків білого або кремового кольору з чорною головою. У міру дорослішання колірне забарвлення змінюється, тіло набуває зеленуватого або рожевого кольору, а голова стає коричневою. Гусінь першого віку має довжину тіла близько 0,9 мм, старших віків 8-9 мм. Лялечка коричневого кольору, довжина близько 6 мм.

За рік можливий розвиток 10 – 12 генерацій  Самка відкладає до 260 яєць на поверхню листків переважно з нижньої сторони та на пагони рослин. До яйцекладу приступає на 3-й день після появи. Гусениці відроджуються через 4 – 5 днів та вгризаються в плоди, листки чи стебла. За достатньої кількості їжі їх розвиток не припиняється в зимовий період, а може продовжуватися в сховищах де зберігаються кормові рослини. Гусениці заляльковуються у коконах на поверхні листків чи мін, у ґрунті.

Мінімальна температура, необхідна для розвитку імаго, складає 8ºC, максимальна – 35ºC. При температурі 30ºC покоління розвивається за 20 днів, може дати до 13 поколінь в рік.

Гусениці шкідника можуть живитися на усіх частинах рослин томатів і ушкоджувати рослини на всіх стадіях росту. Рідше уражають картоплю (тільки наземні частини). Утворюючи великі міни на листі, вигризаючи довгі ходи в стеблах, зелених і зрілих плодах, вони викликають значні втрати урожаю як в теплицях, так і у відкритому ґрунті. Пошкоджені плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість. Втрати урожаю можуть досягати 50-100%.

 

Розповсюджується  з  розсадою і плодами томатів у всіх фазах розвитку, також з пакувальним матеріалом, ґрунтом, інвентарем, рослинними рештками.

 

Імпортний посадковий матеріал і плоди томатів, повинні надходити із зон вільних від південноамериканської томатної молі; Для своєчасного виявлення варто проводити обстеження в період вегетації і зберігання плодів томатів та інших пасльонових культур; Застосовувати феромонні пастки для своєчасного виявлення шкідника.