Фітофтора – небезпечна грибкова хвороба

Фітофтора – одне з найпоширеніших грибкових захворювань, що вражає пасльонові рослини: картоплю, баклажани, перець, томати, суницю. Особливо небезпечна фітофтора для картоплі та томатів, оскільки вражає рослини в період дозрівання плодів, коли боротись з нею практично неефективно. Без застосування спеціальних засобів та правильної профілактики фітофтороз здатний вразити до 50-80% усього врожаю, що в сукупності з високою швидкістю поширення робить це захворювання неймовірно небезпечним.
Ознаки хвороби: На листках хворої рослини з’являються коричневі або сіруваті плями неправильної форми, які через короткий проміжок часу поширюються на стебло і плоди.
У вологу погоду плями можуть виглядати дещо інакше: навколо уражених ділянок з’являється білий пліснявий наліт. За сприятливих умов захворювання може цілком вразити рослину всього за 2-3 дні. Якщо в цей момент поширення хвороби не зупинити, то одна рослина здатна за 1-2 тижні заразити всі інші рослини на ділянці, а ще через пару тижнів цілком згубити весь урожай.
Томатам хвороба, найчастіше, передається від картоплі. Слід зазначити, що у фітофтори немає чітко вираженого “​​календаря”, хвороба може вражати рослини кілька разів на рік в різний час. Сприяє її появи підвищений рівень вологості, часті і затяжні дощі,
коливання температури.

Профілактика появи фітофтори:

–         перед посадкою потрібно обробляти посівний матеріал фунгіцидами;
–         використовувати сорти рослин, стійкі до хвороби;
–         висаджувати рослини на відстані один від одного, не допускаючи загущення посадок;
–         не допускати появи підвищеної вологості: мульчування ґрунту, видалення
нижнього листя рослин;
–         проведення профілактичних обробок рослин фунгіцидами;
–         при підозрі на зараження, хвору рослину варто знищити;
–         не використовуйте занадто багато добрив (особливо азотних);

–         збирати плоди трохи зеленими (з подальшим дозріванням).
Після збору врожаю потрібно ретельно обробляти ґрунт та знищувати потенційні джерела хвороби старе бадилля, гнилі плоди.

Боротьба з фітофторою:

Рекомендовані препарати для населення: Ацидан,ЗП – 25гр/5л. води, Квадріс 250SC – 6мл/5л. води, Купроксат КС – 30-50мл./1сотка, Превікур Енерджі 840 – 25мл/4л. води, Скор 250ЕС – 5мл/5л.води, Ридоміл Голд – 25 гр/5л. води.  При обробці рослин фунгіцидами слід пам’ятати, що фітофтороз досить швидко пристосовується до застосовуваних препаратів, тому їх періодично рекомендується міняти.
Плоди рослин, оброблені хімічними препаратами, не можна вживати в їжу протягом мінімум 3-х тижнів.