Обережно амброзія полинолиста!!!

Батьківщина амброзії полинолистої – Північна Америка. На території Житомирської області цей бур’ян було виявлено у 2008 році.
Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розміром і формою листя нагадує полин гіркий. Сходи з’являються в травні і протягом всього літа. Особливо цьому сприяють опади. За сприятливих умов стебло рослини досягає висоти 2-2,5 метрів, а коріння заглиблюється до 4 метрів. Стебло і листя опушені.
В д цвітіння, а це з середини липня до жовтня, серед населення спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз. Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини.
Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, котрі підіймаючись з повітрям, переносяться вітром на велику відстань (майже на 5 км). Потрапивши в органи дихання людей, в очі, ніс, бронхи – викликає слизотечу, погіршує зір, підвищується емпература тіла, з’являється кашель, головні болі, у найбільш чутливих – приступи астми.
Щоб уберегти себе від шкідливого впливу, бажано до початку цвітіння вирвати з коренем всі поодинокі рослини на своїй ділянці. Якщо бур’янів занадто багато, їх доведеться скошувати кілька разів. У польових умовах, як правило, застосовуються хімічні методи
боротьби з амброзією. Але обробку гербіцидами можна проводити на відстані не менше 1,5 км від населених пунктів.
Амброзія полинолиста засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, луки, пасовища. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків.
Шкодочинність полягає у зниженні врожайності сільськогосподарських культур, засміченні їх врожаю, погіршенні якості кормів, зниженні продуктивності пасовищ і негативному впливі на здоров’я людей.
Для своєчасного виявлення вогнищ бур’яну проводяться обстеження земельних угідь: узбіч та схилів основних автомобільних і залізничних магістралей, територій станцій по яких
перевозиться сільськогосподарська продукція;
пунктів ввезення, приймання, зберігання та використання засміченого матеріалу, а також прилеглих до них територій (в радіусі 3 км).
Основним заходом боротьби є агротехнічний метод: правильне чергування культур у сівозміні, обробка ґрунту, догляд за посівами, спрямований на зниження запасів насіння бур’яну в ґрунті й запобігання повторного засмічення як ґрунту, так і врожаю
сільськогосподарських культур. На землях дуже засмічених амброзією, кращим заходом по очищенню ґрунту від запасів насіння є використання чистого пару.
На невеликих площах та присадибних ділянках амброзію потрібно прополювати і скошувати не менше 3-4 разів за літо. На значних площах слід застосовувати гербіциди.
Хімічний метод боротьби з амброзією є найбільш дієвим. Вибір препарату здійснюють у залежності від культури та фази її розвитку.
Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої, як для сільського господарства, так для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.