ВЕСНЯНЕ ОБПРИСКУВАННЯ САДУ

      Перше обприскування саду необхідно провести, коли бруньки ще не почали зростати: в кінці березня – початку квітня, як тільки температура повітря вдень підніметься до + 5 – 7 °C. Шкідники в такий час ще сплять, а хвороби вже активізуються. Спори гнилі, моніліозу і парші починають активне зростання при плюсовій температурі. Вони відмінно перезимували на торішніх плодах, корі і листі і можуть піти в атаку при першому теплі. Для обробки саду від хвороб необхідні фунгіциди: бордоська суміш (досить 3% розчину), “Хорус”, які відмінно працюють при невисоких температурах, залізний купорос.

      Друге обприскування потрібно провести, коли бруньки луснули, але листя ще не розкрилось. Садівники називають такий стан “зелений конус”. Цього разу потрібні інсектициди, оскільки друга обробка призначається в основному для ожившого яблуневого квіткоїда, або довгоносика.  Це мікроскопічна істота любить відкладати яйця прямо в бутони. І личинки пожирають яблуневий цвіт і зав’язі плодів. Коли довгоносик зробить свою справу, труїти його вже марно, урожай ви вже не врятуєте.  Тому обробку потрібно проводити відразу після його пробудження, по зеленому конусу. Можна використовувати будь-які препарати від шкідників (інсектициди): “Іскра”, “Фуфанон”, “Децис”.

      Третє обприскування потрібно проводити на стадії рожевого бутона, коли суцвіття готові розкритися, але ще не луснули. У цей час починає літати плодожерка. Вона відкладає яйця в розкриті бутон. І яблучко якщо і виросте – то невелике, черв’як плодожерки його з’їсть зсередини. Обприскування по “рожевому бутоні” дозволяє протравити плодожорку, але не травмувати бджіл. На жаль, вони теж чутливі до інсектицидів. Інсектициди можна використовувати ті ж, що і при другій обробці, можна підключити біопрепарати, такі як “Фітоверм”, “Бітоксибацилін.

    Четверте обприскування необхідно провести за першими зав’язями, коли плоди не більше горошини. Треба ще раз обробити сад від хвороб  йде друга хвиля моніліоза, парші і пурпурної плямистості, з використанням таких препаратів:”Скор”, “Полірам”, “Топсин-М”,” Бордоська суміш”.