Виявлення Західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera Conte) на території Житомирської області

Головними фахівцями – ентомологами відділу фітосанітарного аналізу ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія» було виявлено та ідентифіковано західного кукурудзяного жука Diabrotica virgifera virgifera Le Conte  під час проведення ентомологічної фітосанітарної експертизи вибірок з феромонних пасток за ІІІ квартал 2021 року з Народицького району (площа ураження – 5 га, нове вогнище) Чуднівського району (площа ураження – 294,2 га, паспортизація старих вогнищ) та Коростенського району  (площа ураження – 1 га, паспортизація старих вогнищ) Житомирської області.

Крім того, було виявлено нові вогнища поширення західного кукурудзяного жука Diabrotica virgifera virgifera Le Conte  під час аналізування рослин кукурудзи на виявлення регульованого шкідливого організму (відповідно до Протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту кукурудзи з України до Китайської народної республіки) в Житомирському районі загальною площею ураження 117,54 га, Бердичівському районі загальною площею ураження 339 га та Чуднівському районі площа ураження – 19,3 га Житомирської області.

 Збитки від шкідливої діяльності західного кукурудзяного жука Diabrotica virgifera virgifera Le Conte  можуть бути значними і подібні тим, що зазнають виробники кукурудзи  в США та інших країнах світу.

Західний кукурудзяний жук Diabrotica virgifera virgifera Le Conte  завдає втрат приблизно на $ 1000 млн. Сюди включені щорічні затрати на боротьбу і збитки від втрати врожаю, тому в США шкідник має прізвисько «жук на мільярд доларів» (Krysan and Miller, 1986).