Виявлено карантинний організм

У січні 2022 року фахівцями відділу фітосанітарного аналізу ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія» при проведенні фітосанітарної експертизи виявлено обмежено поширений в Україні гербологічний шкідливий карантинний організм (А-2) насіння Амбро́зії полиноли́стої  (Ambrosia artemisiifolia L.)  у зразках соєвих бобів у 2-х випадках, походження зразків зерна – Попільнянський р-н.

 ВАЖЛИВО ЗНАТИ!!!

Амбро́зія полиноли́ста (Ambrosia artemisiifolia L.)

 один із найбільш небезпечних в Україні бурянів-алергенів.

Амброзію полинолисту  можна знайти у будь-якому куточку нашої держави. Сьогодні даний вид регульованого шкідливого організму виявлений в усіх областях України. Загальна площа поширення складає більше 3 млн. га.

 

Амброзія полинолиста поширена у 21-му районі Житомирської області з площею зараження 196,174 га. Проти амброзії було запроваджено карантинний режим в: Андрушівському, Баранівському, Бердичівському, Брусилівському, Житомирському, Коростишівському, Коростенському, Лугинському, Малинському, Народицькому, Новоград-Волинському, Попільнянському, Овруцькому, Олевському, Пулинському, Радомишльському, Романівському, Ружинському, Хорошівському, Черняхівському, Чуднівському районах.

 

 Рівень присутності амброзії полинолистої швидко зростає в сільськогосподарських угіддях України. Причиною такої поширеності даного явища є те, що вона не вибаглива до природних умов та досить стійка до змін у зовнішньому середовищі. Насіння амброзії полинолистої може зберігати життєздатність до 40 років, як більшість бур’янів, амброзія має тривалий період сходів. За сприятливих умов, особливо за достатньої вологості, її сходи можуть з’являтися впродовж всього вегетаційного сезону. Чим пізніше з’являються сходи, тим коротший період вегетації рослин і тим швидше вони проходять усі фази розвитку, щоб встигнути сформувати насіння, яке утворюється у великій кількості (80-100 тис. на одній рослині). Оскільки амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном.

У 2022 році внаслідок застосованого комплексу заходів боротьби проти даного бур’яну і скасування карантинних режимів площі під амброзією полинолистою можуть зменшитись. Однак, якщо виробники сільгосппродукції та громадяни не будуть дотримуватись суворих заходів щодо стримання розповсюдження амброзії полинолистої, є ймовірність появи її нових вогнищ та запровадження карантинних режимів по цьому бур’яну вже в нових регіонах країни.