Феромонний моніторинг

Феромонний моніторинг за останні десятиріччя став основним і найбільш рентабельним способом вчасного виявлення, контролю розповсюдження і оцінки динаміки чисельності шкідників порівняно з існуючими методами.
Застосування феромонних пасток для виявлення і спостереження за розвитком шкідників відрізняється простотою, безпечністю і ефективністю. Вони дозволяють оперативно і вчасно прогнозувати появу шкідливої стадії фітофагів, контролювати динаміку чисельності на місцевому і регіональному рівнях та
приймати рішення щодо оптимальних строків і обсягів проведення захисних заходів. Однією з важливих переваг феромонного моніторингу є вчасність виявлення вогнищ регульованих шкідливих організмів.
   

Феромонна пастка є абсолютно екологічно безпечним пристроєм для визначення поширення та динаміки чисельності того чи іншого шкідника. Вона складається з хімічної принади та картонного або пластмасового корпусу, на який нанесено тонкий шар ентомологічного клею.
    Феромонні пастки ефективні для захисту:
– сільськогосподарських культур (плодово-ягідних, овочевих, декоративних);
– складів із зерном, борошном, какао, тютюном і багато інших продуктів;
– хвойних і листяних лісів.
    Використовувати такі пастки можна у будь-який період, на відміну від хімічних засобів. Тому в деяких випадках вони ефективніші за пестициди, адже деякі шкідники є витривалими або швидко адаптуються до них.

    В Україні феромонні пастки широко застосовуються для виявлення, локалізації і знищення вогнищ багатьох шкідливих організмів. Як свідчить практика, застосування феромонного моніторингу для нагляду за розвитком шкідників дає змогу на 20-30% зменшити хімічні обробки, та підвищити
продуктивність праці на 75%, а собівартість робіт знизити на 70%.
    26 липня 2023 року фахівець відділу фітосанітарних процедур О. Польова спільно з фітосанітарним інспектором ГУ Держпродспоживслужби С. Литвиненком приймали участь в обстеженні та моніторингу лісу за допомогою феромонних пасток. Метою цього заходу є  встановлення фітосанітарного стану території «Бердичівського лісового господарства»