Визначаємо сажку на зернових культурах

ДО УВАГИ СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ!!!

 

Визначаємо сажку на зернових культурах

 

Одним з важливих чинників, який впливає на врожай пшениці озимої, є сажкові хвороби. Збудниками сажкових хвороб на пшениці озимій є – Ustilago tritici (летюча сажка), Tilletia caries (тверда сажка). Шкодочинність сажкових хороб полягає в тому, що ці хвороби неможливо виявити на початкових стадіях росту та розвитку культури. Заражене спорами зерно візуально виглядає як цілком здоровий насіннєвий матеріал. Інфікування збудником відбувається під час проростання зерна. Паростки, заражені спороношенням сажкових грибів, відстають у розвитку та рості, частина їх гине, що впливає на % схожості зерна і частоту посівів. Якщо посіви в період вегетації уражені збудниками сажкових грибів, то боротися з ними за допомогою фунгіцидів неможливо. Саме тому обов’язково потрібно проводити мікологічну експертизу посівного матеріалу (методом центрифугування суспензії спор в камері Горяєва). На елеваторах аналізування на зараженість сажкою проводять візуально (зерно, у якого забруднена борідка, або борозенка, відноситься до зараженого) ці дані не є достовірним результатом про зараженість сажкою. Найбільш достовірний результат підтверджує мікологічна експертиза.

Результати мікологічної експертизи є остаточними щодо визначення класу зерна пшениці. За наявності спор сажкових грибів (усіх видів сумарно) кількістю не більше 100 штук на одну зернину, зерно залишається у відповідному класі за класоутворювальними показниками, а для насіннєвого матеріалу виявлення сажкового зерна з середньою контамінацією майже 40 спор на 1 насінину рекомендовано використати максимальну зареєстровану норму протруйника.

 

Дане лабораторне дослідження методом обмивання насіння і центрифугування суспензії спор в камері Горяєва проводить ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія».

 

За результатами аналізування видається протокол випробування.