Стеблова нематода картоплі – невидима загроза врожаю

Стеблова нематода картоплі – невидима загроза врожаю!

 

    Стеблова нематода картоплі – Ditylenchus destructor. Даний вид нематод відноситься до списку А-3.

     З регульованих  некарантинних шкідливих  організмів (РНШО) під час аналізування  картоплі насіннєвої виявлено та ідентифіковано в 2023 році Стеблову нематоду картоплі. Стеблова нематода картоплі уражує такі рослини:  бобові, гарбузові, моркву, цукровий буряк, часник, цибулю, основний збиток наносить картоплі, це призводить до значних втрат врожаю. Нематода на картоплі може бути ледве помітна, неозброєним оком побачити не можна.

    Ознаки пошкодження: наземні симптоми захворювання картоплі відсутні, але за високого ступеня зараження рослини мають пригнічений вигляд. Розвиток і розмноження Ditylenchus destructor проходить в бульбах в період зберігання картоплі, фактором якого стає температура і ступінь вологості. При настанні повної сухості ґрунті бульбова нематода здатна переходити в стан анабіозу, який дозволяє ій зберігати свою життєздатність до 1-2 місяців в ґрунті і в рослинних рештках.

    Для запобігання зараження картоплі рекомендується використовувати тільки здоровий насіннєвий матеріал, картоплю з ознаками захворювання слід вибраковувати, дотримання сівозміни, застосування мінеральних добрив, дезінфікувати тару, знаряддя праці, транспортних засобів, обробка картоплі ефективними протруйниками (дозволеними для використання в Україні), використання стійких сортів картоплі до нематоди.

      Такий шкідник, як нематода, знищити дуже складно, замість використання хімічних засобів, після збирання врожаю восени, на ураженій ділянці сіють озиме жито і навесні перекопують ґрунт разом із житом. Ці рослини виділяють речовини, що згубно діють на нематоду.