Як результативно підготуватися до посівної кампанії

Весна близько і подбати про якісний посівний матеріал ранніх ярих культур варто вже зараз. Для всіх аграріїв України перевірка якості насіння – обов’язкова процедура перед кожною посівною кампанією.

Тож щоб визначитися, що сіяти навесні, і зробити вибір на користь якісного посівного матеріалу, насіння варто перевірити на показники якості та безпеки в лабораторних умовах.


Якісний посівний матеріал — одна із запорук високої врожайності: адже якщо посіяне насіння не зійде чи  дасть неоднорідні сходи, то жодні добрива чи засоби захисту рослин ситуацію особливо не врятують. Тому фахівці фітосанітарної лабораторії рекомендують придбаний або отриманий від власного врожаю посівний матеріал дослідити на показники енергії проростання, схожості, чистоти, вологості, маси 1000 насінин, зараженості хворобами та шкідниками. Таке дослідження гарантовано покаже, наскільки посівний матеріал якісний, чи можна його сіяти, чи краще замінити взагалі. Тільки знаючи показники чистоти, схожості, маси 1000 насінин можна з високою точністю розрахувати норму висіву на гектар і не витрачати зайвий посівний матеріал.

        На посівні якості варто перевіряти насіння, яке зберігалось від купівлі до сівби більше ніж 8 місяців для протруєного соняшника, 12 місяців для кукурудзи, залишки насіння минулих років, перехідного фонду або у випадку, якщо є підозри щодо невідповідних умов зберігання чи недобросовісного продавця..

          Насамперед, рекомендуємо перевірити Ваш насіннєвий матеріал за його якісними показниками, оскільки для посіву використовують тільки те насіння, яке відповідає вимогам державного стандарту, тому шановні сільгоспвиробники, запрошуємо Вас до співпраці.

ДУ «Житомирська  обласна фітосанітарна лабораторія» проводить аналізування насіння сільськогосподарських культур на визначення посівних якостей за наступними показниками:

– аналізування чистоти та відходу насіння;

– аналізування домішки насіння інших рослин;

– аналізування схожості та енергії проростання насіння;

– аналізування вологості насіння;

– аналізування маси 1000 насінин;

– аналізування заселеності насіння шкідниками.

 

Всі дослідження проводяться у відповідності до вимог ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості».

Лабораторія гарантує: 

високу точність і достовірність результатів випробувань продукції;

своєчасне й оперативне проведення випробувань;

надання протоколів точно в зазначені терміни;

неупередженість і незалежність при проведенні випробувань;

дотримання ділової етики, конфіденційність.

Для отримання докладної консультації щодо лабораторних досліджень посівних якостей насіння, звертайтеся за телефоном +380 (96) 455 03 50

Бажаємо вам сили, наснаги та  щедрих врожаїв!