Житомирщина: розпочато феромонний моніторинг лісових насаджень

 

         Феромонний моніторинг є необхідною складовою для визначення фітосанітарного стану області. Крім того такий моніторинг сприяє вчасному виявленню  небезпечних шкідливих організмів на початкових стадіях їх розвитку. Це допомагає організувати ряд фітосанітарних заходів для запобігання розповсюдження, локалізації та ліквідації виявленого вогнища в найкоротші терміни, на даній території запроваджується карантинний режим.

            З метою збереження належного фітосанітарного стану  у лісових насадженнях спеціалістами управління фітосанітарної безпеки спільно з фахівцями ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія», представниками  лісництв проводяться заходи з встановлення феромонних пасток в лісо-мисливських господарствах області. Встановлюються феромонні пастки на визначення Ясеневої смарагдової златки, Березової златки, Великого модринового короїду, Смолівки кедрової, Вусача щитового, Заболонника Моровіца, Вусача мінливого, Китайського та Азіатського вусача тощо.

 Прохання до відвідувачів лісу не пошкоджувати і не знищувати  пастки у випадку їх виявлення. Збережемо довкілля разом!

Феромонна пастка – це бар`єрна пастка з диспенсером синтетичного феромону, що приваблює і відловлює комах. Вона є цілком безпечною для людей та навколишнього середовища. Використовується для заманювання та відлову комах за допомогою відповідного запаху, який характерний тільки для представників певного виду.

 Феромонний моніторинг візуальний та за допомогою феромонних пасток за останні роки став найбільш ефективним способом вчасного виявлення шкідливих організмів!

Робота в даному напрямку триває.