Обережно! Борщівник Сосновського

 

Отрута може призвести до розвитку раку!

            Борщівник Сосновського – отруйна, багаторічна рослина, при контакті з якою виникають сильні опіки!

            Надзвичайно швидке поширення небезпечної рослини завдяки великій кількості насіння яке дає одна рослина, та сприятливих умовах для їх розвитку!

            Найбільша небезпека рослини — вміст сполуки фуранокумарин, адже токсин може провокувати розвиток ракових за­хворювань, а під дією прямих сонячних про­менів сік рослини спричиняє опіки шкіри. Отруйним є навіть пилок борщівника. Його вдихання може призвести до розпухан­ня гортані та задухи. Головними ознаками отруєння борщівником є головний біль, запаморочення, нудота, блювання, підви­щення температури. «Підступність борщів­ника полягає в тому, що під час дотику до листя ніяких неприємних відчуттів не вини­кає, а опіки утворюються через 1 — 2 дні. На ураженій шкірі з’являються червоні плями, а згодом — пухирі, наповнені рідиною, такі ж, як за будь-якого термічного опіку друго­го ступеня. Опіки борщівником — це один із видів фітодерматитів, запалення шкіри, яке спричиняють хімічні речовини, що виділя­ються рослинами. До них можуть приєдна­тися алергічний кон’юнктивіт та риніт, брон­хоспастичний синдром, алергічний бронхіт, токсидермія (гостре запалення шкіри). Че­рез пошкоджену шкіру отрута рослини по­трапляє всередину і відбувається поступове отруєння організму: з’являються слабкість, головний біль, запаморочення, дряпання в горлі, спазми в животі, блювота, діарея (як за харчового отруєння). У людини, схильної до сильних алергічних реакцій, можуть роз­винутися і більш серйозні ускладнення: роз­лади зору та слуху і навіть параліч.

            Борщівник Сосновського – отруйна багаторічна рослина з шорстким, ребристим, пурпуровим стеблом висотою до 3-5 метрів, товщиною – до 10 см. Має дуже великі трійчасті перисто – розсічені листки довжиною 1,4 – 1,8 м. Коренева система стрижнева, добре розвинена, в ґрунт проникає неглибоко до 30 см. У верхній частині корінь розгалужений, головний і бічні корені м’ясисті. При пошкодженні вони виділяють світло-жовту рідину з різким запахом ефірних олій!

            Насіння, яке дозріло в кінці літа, знаходиться в стані спокою до весни. Обов’язковою умовою проростання є вологість і низькі середньодобові температури (2 – 4 ℃) протягом певного часу. Сходи і пагони від кореневих бруньок з’являються в березні-травні. Цвіте з липня по серпень, а плоди дозрівають з липня по вересень. Одна рослина утворює 15-20 тисяч летючих насінин, вони можуть прорости в ґрунті навіть через 10 років. На першому році життя вона утворює розвинену кореневу систему і листя. На другому – суцвіття з насінням. Перецвівши, борщівник гине. Скошена рослина, яка не відцвіла, дає пагін на наступний рік, повторюючи нарощування пагонів протягом багатьох років допоки не відцвіте. Якщо стовбур пошкоджено, за теплої погоди квітне повторно через 1—2 тижні, на вцілілих пагонах в прилистових розетках розвиваються квіти, інколи навіть в більшій кількості, тому скошування є малоефективним

 

         Позбуватися борщівника слід  комплексно!