Порада до часу-протруювання насіння ярих культур

Порада до часу-протруювання насіння ярих культур!

Починається новий сільськогосподарський сезон. Господарі готуються до сівби. І, як завжди, постає проблема захисту рослин. Заключною операцією перед сівбою є протруювання.

Цей захід дає можливість знезаразити насіння від хвороб, є одним з найбільш цілеспрямованих й, відповідно економічним та екологічним. Протруювання є єдиним способом захистити від сажкових хвороб зернових колосових культур, оскільки в період вегетації обробка рослин не дає такого результату. Висівання ураженого насіння призводить до його загибелі або ослаблення рослин в період сходів, а згодом і дорослих рослин. Ряд збудників хвороб і шкідників знаходяться в грунті й уражують проростаюче насіння чи рослини, грунтові шкідники пошкоджують насіння, паростки і кореневу систему , наземні – наземні органи в період сходів, що загалом призводить до зрідженості посівів і недобору 30% і більше врожаю.

Протруювання посівного матеріалу вирішує завдання регулювання росту  та розвитку майбутніх рослин. З цією метою на насіння наносять препарати системної дії, що захищають його та проростки від комплексу хвороб протягом 8 – 10 тижднів, а також захисно-стимулюючі матеріали, що містять стимулятори росту рослин, комплексні мікродобрива, мікроелементи та плівкоутворюючі речовини для покращення ростових процесів.

На сьогодні в Україні для захисту ярих культур зареєстровано широкий спектр протруйників, що здатні контролювати комплекс хвороб, збудники яких передаються насінням, через грунт і рослинні рештки. Крім високоефективного препарату, потрібно забезпечити належну технологію обробки, використання насіннєвого матеріалу з високими сортовими і посівними якостями. Слід дотримуватись норм витрати препарату і води для обробки певної кількості насіння.

Господарства району насіння кукурудзи, сої і соняшнику отримують вже протруєним та повністю готовим до сівби. Для проведення весняних польових робіт засипано 540 тонн насіння, що складає 104% до потреби.

Всі роботи з протруєння необхідно проводити з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами.