Про результати роботи відділу фітосанітарного аналізу за 2016 рік.

 

 Про результати роботи відділу фітосанітарного аналізу за 2016 рік.

Вітчизняні об’єкти регулювання

Протягом 2016 року під час експертизи вітчизняних об’єктів регулювання виявлено 300 видів некарантинних  шкідливих організмів у 11 022 випадках виявлення.

Надійшло на експертизу 49 353 зразки, проведено 132 070 аналізів, видано 12 349 висновків фітосанітарної  експертизи.

Виявлено карантинні організми, відсутні на території України:

  • бактеріальне в’янення кукурудзи (Pantoea stewartii) у рослинах кукурудзи на виявлення карантинних організмів відповідно до Переліку та Протоколу вимог КНР в СТОВ «Раківщинське»,СФГ «Зоря»Овруцького р-ну та ПрАТ «Райз Максимко» Чуднівського р-ну у 7 випадках виявлення;
  • буру гниль картоплі (Ralstonia solanacearum) у картоплі насіннєвій в ТОВ «Вега-Агро» Брусилівського р-ну у 62 випадках виявлення.

Серед  карантинних організмів, обмежено поширених на території України виявлено:

  • американський білий метелик (Hyphantriacunea Drury) при встановленні фітосанітарного стану багаторічних насаджень с.Хажин Бердичівського району – паспортизація старого вогнища та в м. Андрушівканове вогнище – у випадках виявлення;
  • цисти золотистої картопляної нематоди (Globoderarostochiensis) у 30 випадках виявлення, на присадибних ділянках під час встановлення фітосанітарного стану ґрунту Коростенського – нове вогнище  та Лугинського районів – паспортизація старого вогнища.
  • амброзія полинолиста  (Ambrosiaartemisiifolia L) в 3-х випадках виявлення в смт Лугини, м. Андрушівка – нові вогнища, с. Бровки Перші Андрушівський р-н – паспортизація старого вогнища, а також виявлено насіння амброзії полинолистої в насінні сорго в ТОВ «Агроконтракт-Н» та ТОВ «ТД Астарта Груп» в 12 випадках виявлення.

Серед регульованих некарантинних шкідливих організмів виявлено:

  • стеблову нематоду картоплі  (DitylenchusdestructorThorne) в картоплі насіннєвій сорту «Карлена» у 10 випадках виявлення.

 

Імпортні об’єкти регулювання

Протягом 2016 року під час експертизи імпортних об’єктів регулювання виявлено 62 види некарантинних шкідливих організмів у 1 271 випадку  виявлення.

На експертизу надійшло 611 зразків, проведено 1 468  аналізів, видано 402 висновки фітосанітарної експертизи.

Виявлено карантинний організм, обмежено поширений на території України – західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg) в 2-х випадках виявлення у салаті головчастого сорту, який надійшов з Іспанії.

Зразки надходили з 8 МРП: Житомир – Термінал – Сервіс,Овруч-Коростень, Андрушівського, Новоград-Волинського, Богунського, Бердичівського, Радомишльського, Овруцького.

Імпортні об’єкти регулювання надходили з 19 країн: Індія, Пакистан, В’єтнам, Польща, Нідерланди, Китай, Іспанія, Латвія, Білорусь, Німеччина, Грузія, Словаччина, Єгипет, Литва, Швейцарія, Данія, Естонія, Росія, Аргентина.

 

На нових вогнищах, де виявлено карантинні організми, запроваджено карантинний режим. Після паспортизації старих вогнищ проводяться локалізаційні та ліквідаційні заходи.