Загальні заходи захисту складів

Загальні заходи захисту 

Особливу увагу слід приділити ретельній підготовці складських приміщень до засипання зерна нового врожаю. Зерносховища потрібно звільнити від зерна, що в ньому зберігалося, й зернових відходів, сміття; очистити місця, де оселяються й розмножуються комірні шкідники (підлога, стіни, опорні стовпи, балки, кутки, пази, щілини, тара, інвентар, обладнання), та прискладську територію.
Зметені зразки треба перевірити на наявність шкідників, щоб правильно визначитися з дезінсекцією. Зібране сміття вивезти й знищити (спалити або закопати). Приміщення складів провітрити, просушити, побілити розчином хлорного вапна та провести дезінсекцію.
Знезараження порожніх зерносховищ хімічними препаратами — це одночасно профілактичний захід (зерна в складі немає) і винищувальний (знешкодження шкідників, які оселилися в приміщенні, обладнанні та на прискладській території).
Дезінсекцію порожніх складів здійснюють вологим способом, з допомогою фумігації та аерозольною обробкою. Обробку вологим способом рекомендується застосовувати, якщо приміщення заселені не стійкими проти інсектоакарицидів шкідниками (кліщі, борошноїди, молі, вогнівки). В зерносховищах, де виявлено довгоносиків, хрущаків, зерновий шашіль та інших небезпечних і стійких проти інсектицидів шкідників, слід провести фумігацію або аерозольну обробку. Обробляти склади перед засипанням зерна треба за температури не нижче 12°С, коли шкідники перебувають в активному стані.                                                               На життєдіяльність комірних шкідників істотно впливає температурний режим. Кожен вид комах і кліщів проявляє активність лише у визначених межах температур. Встановлено, що оптимальний температурний діапазон для розвитку більшості шкідників хлібних запасів перебуває в межах 18…32°С. Тривалі мінусові й мінімальні позитивні температури стримують їхній розвиток і розмноження. У зерні, яке охолоджене до нижніх температурних порогів, комахи та кліщі поступово гинуть. За таких умов можна зберігати зерно й без дезінсекції.

Нижній температурний поріг розвитку основних шкідників зернових запасів такий (°С):
6 — кліщі;
10 — комірний довгоносик, зернова вогнівка;
11 — млинова вогнівка;
13 — рисовий довгоносик, зернова міль;
14 — південна комірна вогнівка;
15 — булавовусий і малий борошняні хрущаки;
16 — суринамський борошноїд, зерновий шашіль.
Тому за найменшого похолодання зерносховище потрібно провітрювати, відчинивши вікна й двері, чи вдатися до активного вентилювання з допомогою стаціонарних і пересувних агрегатів, або переміщення зерна транспортерами, пропускання через зерноочисні та інші агрегати з продуванням холодним повітрям.

Для молей

Заходи захисту.

Гусениці гинуть як від високих, так і від низьких температур. Прогрівання зерна до 60 °С вбиває яйця через 5 хв, а гусениць через 60 – 90 хв. Низькі температури діють повільніше: охолодження зерна до температури нижче –10 °С знезаражує його впродовж двох — трьох діб. Основне значення мають профілактичні заходи: очищення й хімічна дезінсекція складів перед завантаженням.

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарних процедур ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія» – Є.М. Бурлака