Капровий жук

Капровий жук – небезпечний карантинний шкідник запасів!

 Капровий жук (Trogoderma granarium Everts) є одним з найнебезпечніших шкідників зерна і різноманітних продуктів його переробки. Він пошкоджує більше 100 видів насіння зернових, технічних, олійних, зернобобових, овочевих, лісових і квіткових культур. Шкодить личинка. Т.Granium заселяе в першу чергу солодові і дробильні цехи пивоварень, жирокомбінатів і кондитерських фабрик. Заселена продукція перетворюється в порошкоподібну масу з екскрементів, залишків корму і личинкових шкірок, стає непридатною для використання в їжу і на корм худобі. Олія, яка отримана з пошкодженого зерна, має підвищену кислотність і неприємний смак. Особливо сильно пошкоджується насіннєвий матеріал, оскільки личинки в першу чергу виїдають зародки. Цей шкідник особливо небезпечний в країнах з сухим і жарким кліматом. Успішно розмножується за температури 36-40 ºС, капровий жук не має конкурентів з боку інших складських шкідників і за короткий період дає масове розмноження, знищує до 25% зернової маси.
 Батьківщиною капрового жука є Індія, де його вперше зареєстрували в 1894 р. З розвитком торговельних зв’язків  шкідника завезено до Європи та Америки. Капровий жук-типовий шкідник запасів, в оптимальних умовах дає спалахи масового розмноження, пристосований до виживання в несприятливих умовах. Тіло видовжено-овальної форми, завдовжки1,6-3,2 мм, завширшки 0,9-17 мм, Самець менший за самку. Зимує личинка в харчовому субстраті. Личинки, які завершили живлення заповзають в приховані місця – тріщини на стінах і підлозі, пакувальний картон, шви на мішках та ін.
 Присутність в рослинній продукції личинкових шкірок-найперше свідчення заселення її личинками. Також на присутність капрового жука вказує пошкоджене зерно (подрібнене в результаті живлення личинок), а також екскременти.

Способи поширення

Капровий жук завозиться і розповсюджується частіше з ячмінним солодом, зерном пшениці, ячменю, рису, кукурудзи,горіхами арахісу і продуктами їхньої переробки. Нерідко джерелом розповсюдження шкідника стають заселені тара і транспортні засоби – залізничні вагони, контейнери, морські судна.

Фітосанітарні заходи

При виявленні капрового жука у пункті ввезення імпортних вантажів весь вантаж, транспортні засоби в яких він перевозився та тара підлягають знезараженню. Крім первинного інспектування імпортних вантажів в пунктах ввезення проводиться щорічне обстеження сховищ,куди завозиться імпортна рослинна продукція. В першу чергу обстежують сховища, розміщенні в пунктах ввезення: в морських і річкових портах, аеропортах, на прикордонних залізничних станціях. Ретельному інспектуванню повинні підлягати елеватори, млини, склади насіння, де зберігалась або надходить імпортна рослинна продукція. При виявленні шкідника проводиться знезараження приміщень і продукції, яка в них зберігається. Крім обстежень складських приміщень і продукції всередині них, необхідно обстежити прискладську територію і склад зовні.

У випадку виявлення в складах небезпечного шкідника звертайтеся в:

Державну установу “Житомирську обласну фітосанітарну лабораторію, що знаходиться за адресою:

пров. I Винокурний,48а.
E-mail: zt.fitolab@ukr.net;

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, що знаходиться за адресою: 

вул. Гагаріна, 55.
E-mail: g.upr@zt-dpss.gov.ua