«Огляд організаційних і оперативних структур і методологій міжрегіональних лабораторій з чіткими реалістичними рекомендаціями щодо їх модернізації»

22 -23 травня 2017 року в рамках Компоненту ІІІ проекту Twinning «Огляд організаційних і оперативних структур і методологій міжрегіональних лабораторій з чіткими реалістичними рекомендаціями щодо їх модернізації» експерт Європейського Союзу Інгрід Бранд – начальник лабораторії, хімік харчових продуктів, Державної лабораторії Берлін-Бранденбург (Німеччина) та Орлова О.М. – начальник відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та екологічно-безпечних методів захисту рослин, представник Держпродспоживслужби відвідали відділ аналітики пестицидів, агрохімікатів Державної установи «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія».

Метою візиту було проведення аудиту стану приміщень, лабораторного обладнання, ознайомлення з системами якості та методологіями тестування з метою подальшої акредитації до вимог ДСТУ ISO/ІЕС 17025:2006 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій».

Під час візиту проведено співбесіди із спеціалістами лабораторії та проведено спостереження за практичним виконанням аналізу. Експертами місії було відзначено, що співробітники лабораторії дуже вмотивовані і в цілому гарно розуміються на принципах хімічного аналізу, але необхідно організувати додаткове практичне і теоретичне навчання за новими вимогами законодавства ЄС і України, вимогами SANTE/11945/2015 та сучасними методологіями аналізу пестицидів.

Учасникам були представлені презентації на тему актуальних забруднювачів харчової продукції в ЄС та сучасні аналітичні стратегії їх визначення.