Як вибрати хімічний протруйник насіння

Зернові культури є однією з найбільших і найважливіших груп сільськогосподарських культур, які за площею займають близько половини орних земель України. Проте, отримання високих і якісних врожаїв цих культур залежить від застосування оптимальних систем захисту рослин від шкідливих організмів.

Останнім часом спостерігається погіршення фітосанітарного стану посівів в результаті порушення сівозмін, неправильного вибору попередників, погіршення якості обробітку ґрунту та недотримань схем захисту. Крім того, в останні десятиріччя відбулись суттєві зміни клімату, що в комплексі з трансформаціями в агроценозах призвели до значного переформатування фітопатогогенних та ентомологічних комплексів зернових культур.

На сьогодні значної шкоди посівам пшениці озимої та ячменю завдають збудники гельмінтоспоріозної і фузаріозної кореневих гнилей, альтернаріозу, твердої і летючої сажок, снігової плісняви, плямистості. Тому підготовці посівного матеріалу необхідно приділяти особливу увагу. В зв’язку з цим постійний пошук комбінацій діючих речовин, що дозволили б надійно контролювати ситуацію в посівах зернових культур на почату вегетації є абсолютно виправданим. В «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» є широкий асортимент протруйників насіння для зернових колосових культур. Серед них є препарати з системною або контактно-системною дією, які містять одну або кілька діючих речовини. Протруйники, до складу яких входять активні інгредієнти з різних хімічних груп є найбільш перспективними, оскільки дають змогу захистити насіння від ширшого спектру збудників хвороб.

Слід пам’ятати, що за тривалого використання одних і тих же протруйників патогени набувають резистентності до них. Тому фунгіциди слід чергувати. Рідкі форми препаратів менш стабільні при зберіганні і вимагають жорсткішої регламентації щодо термінів придатності.

Більшим спектром дії володіють препарати, які у своєму складі утримують комбінацію фунгіцидів: Іншур Перформ, т.к.с.; Кінто Дуо, к.с.; Ламардор Про 180 FS, т.к.с.; Вітавакс 200 ФФ, в.с.к.; Вінцит Форте SС, к.с. та ін. Проти борошнистої роси та септоріозу листя на ранніх етапах розвитку рослин ефективні Вінцит Мініма, к.с.; Кінто Дуо, к.с.; Ламардор FS 400, т.к.с.; Ранкона І-МІКС, м.е.; Тебузан Ультра, т.к.с., тощо.

Потрібно дотримуватись рекомендованих норм витрати протруйників. За їхнього зменшення не досягається бажаного ефекту, а завищення призводить до зниження схожості насіння внаслідок утворення аномальних проростків, нездатних до подальшого розвитку, які з часом гинуть. Особливо небезпечне підвищення норм витрати препаратів для травмованого насіння.

Протруювати насіння можна як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою. Завчасне протруювання особливо ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб.

У разі вимушеної сівби після колосових попередників для захисту посівів від хлібного туруна, підгризаючих совок, дротяників та інших ґрунтових шкідників за чисельності, що перевищує ЕПІІІ, слід  провести передпосівне оброблення насіння такими комбінованими препаратами: Юнта Квадро, т.к.с. (1,4-1,6 л/т); Селест Топ, т.к.с. (1,0-2,0 л/т); Прем’єр Голд, в.р. (1,5-2,0 л/т), які, крім інсектицидної, мають фунгіцидну дію проти сажкових хвороб, кореневих гнилей, септоріозу листя, пліснявіння насіння, темно-бурої плямистості, борошнистої роси, жовтої іржі.

Для підвищення стійкості рослин проти вірусних хвороб та інших шкідливих факторів одночасно з протруюванням насіння обробляють мікроелементами (сполуки добирають з урахуванням результатів агрохімічного аналізу ґрунту та культури) і біостимуляторами росту рослин: (Агростимулін, в.с.р. – 5-10 мл/т; Біолан, в.с.р. 10 мл на 10 л води на 1т насіння; Емістим С, в.с.р. – 10 мл в 10 л води на 1 т насіння; Біосил, в.с.р.-10 мл/т; Вермісол, р. – 12-15 л/т; Вермистим Д, в.р. – 8-10 л/т) та ін.  Але ні в якому разі не можна допускати заміну протруйника ( біостимуляторами, азотфіксаторами та іншими препаратами, які не мають зареєстрованої фунгіцидної дії.

За певних умов альтернативою хімічному протруюванню можуть бути зареєстровані біологічні фунгіциди (якщо фітоекспертиза насіння не виявила наявності спор сажкових грибів і кількість зерен уражених патогенними грибами не перевищує 2-4%, а пліснявими грибами менше 20%).