Як підготувати насіння цибулі до висадки в грунт

 

Як підготувати насіння цибулі до висадки в грунт

Висаджують ріпчасту цибулю навесні , коли грунт прогріється як мінімум до 12-15 градусів на  глибині 6-7 см.

Середні головки – найкращий посадковий матеріал для вирощування цибулі на ріпку. Їх розміри коливаються від 1 до 2 см. Такі цибулинки можна простимулювати: гострими ножицями зрізати суху верхівку і очистити занадто рясну піну. Так цибулинка швидше пустить зелений паросток і дасть гарний урожай.

Цибулинки потрібно захистити, насамперед, від цибулевої мухи та інших шкідників, що вражають саме зелену масу- столову ложку кухонної солі розчинити в літрі води. Поміщають цибулини в цей розчин і залишають на 10-12 годин. Після обробки цибулю необхідно обвітрить і трохи підсушити.

Стимулювати зростання зеленої маси – столову ложку мінеральних добрив необхідно розчинити у відрі води і вимочувати там цибулини протягом 10 годин. Після цього етапу обробки цибулини просушують у теплому місці.

Безпосередньо перед висадкою в грунт цибулю необхідно знезаразити, щоб запобігти грибкові інфекції та інші захворювання, характерні для цієї культури. У цих цілях можна використовувати слабкі розчини (близько 1%) пермарганата калію або мідного купоросу.

У складі цибулю вимочують близько 15-20 хвилин.

 

Провідний фахівець відділу фітосанітарних процедур – О.С. Кіпніс