Оголошення

ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ!

 Державна установа «Волинська обласна фітосанітрана лабораторія» приймає замовлення на виробництво мікробіопрепаратів для захисту і живлення рослин, в тому числі для передпосівної обробки насіння у весняний період. Зокрема:

 «Ековітал» – комплексний високоефективний поліфункціональний препарат на основі симбіотичних азотфіксувальних та фосфатмобілізувальних бактерій, нешкідливих для людини і тварин. Ефективність препарату визначається здатністю бактерій, на основі яких він виготовлений, фіксувати азот атмосфери та мінералізувати органічні фосфорвмісні сполуки, покращувати мінеральне живлення рослин, забезпечувати їх біологічно активними речовинами (вітамінами, фітогормонами, амінокислотами, антибіотичними речовинами проти фітопатогенів та ін.). Препарат сприяє формуванню потужного азотфіксувального апарату на коренях, інтенсифікації розвитку рослин, захисту їх від захворювань, підвищенню урожаю і якості рослинницької продукції.

Ековітал має післядію, яка проявляється у покращенні структурованості та екологічного стану ґрунтів за рахунок збагачення їх азотом, фосфором та іншими біогенними елементами, розвитку корисної грунтової мікрофлори. Препарат сприяє стабілізації агроекосистем і підвищенню родючості грунтів. Ековітал відповідає санітарно-гігієнічним нормам, не викликає забруднення навколишнього середовища.

       Передпосівну обробку насіння бобових культур Ековіталом здійснюють напередодні або у день посіву. Насіння обприскують, перемішують і злегка підсушують на повітрі, уникаючи прямої дії сонячного проміння.

       Гектарна порція препарату становить 100-200 мл. Для обробки відповідної партії насіння вказану дозу препарату розводять водою кімнатної температури до загального об’єму 1,5-2,0 л. Насіння обробляють перемішуванням вручну або у машинах для протруювання, очищених від ядохімікатів.

При виконанні правил застосування бактеріального добрива і технології вирощування бобових культур Ековітал сприяє збільшенню урожаю зерна на 10-20 % при одночасному підвищенні білку у зерні. Препарат забезпечує отримання екологічно чистої продукції зі зменшеною собівартістю та може бути одним з елементів органічного землеробства.

«Триходермін» – препарат, що містить спори і міцелій гриба-антагоніста Trichoderma lignorum, а також віднайдені грибом в процесі виробничого культивування біологічно активні речовини. Гриб Trichoderma lignorum, пригнічує розвиток фітопатогенних мікроорганізмів шляхом впливу на них прямим паразитуванням, конкуренцією за субстрат, виділенням ферментів, антибіотиків (гліотоксін, вірідін, триходермин та ін.) та інших біологічно активних речовин, які пригнічують розвиток багатьох видів збудників захворювань, в тому числі бактеріальних, а також гальмують репродуктивну здатність патогенів

Триходермін застосовують проти кореневої білої та сірої гнилі, фітофторозу, аскохітозу, парші, борошнистої роси, оїдіуму, мільдью, бактеріозу.

Препарат має антимікробні і рістстимулюючі властивості.

Сфера застосування: для передпосівної обробки насіння зернових, зернобобових, овочевих культур, бульб картоплі.

Також препарат застосовується для обприскування у період вегетації зернових і зернобобових культур, овочевих, плодових культур, винограду, суниці. Обробіток насіння препаратом Триходермін необхідно проводити за 1-2 дні до посіву, в день посіву, краще у вечірні години.

Норми внесення триходерміну у весняний період

Культура Шкідливий організм Норма витрат  
Зернові колосові, зернобобові Кореневі гнилі 2 л /тонну насіння (передпосівна обробка)  
Соняшник Кореневі гнилі, біла та сіра гниль 15 л /тонну насіння (передпосівна обробка)  
Овочеві та квітково-декоративні Кореневі гнилі, чорна ніжка, альтернаріоз, антракноз, аскохітоз, біла та сіра гниль, вертицильозне в’янення, слизовий та судинний бактеріози. 20 мл /кг насіння (передпосівна обробка)
0,5-2% робочий розчин в залежності від способу внесення
Плодово-ягідні культури ( в т.ч. виноград) Мільдю, сіра гниль винограду, плодова гниль, цитоспороз, вертицильозне та фузаріозне в’янення полуниці, сіра гниль полуниці, фітофтороз на гниль полуниці і т.д.

Обприскування рослин варто проводити кожні 10-14 днів, в залежності від прогнозу та інтенсивності розвитку хвороби. Триходермін екологічно безпечний препарат, нешкідливий для людей, комах, тварин. Сумісний із стимуляторами росту, мікроелементами.

Заходи безпеки: при роботі дотримуватись правил особистої гігієни.

Зберігання: препарат зберігають в герметичній упаковці при температурі від +4°….. +10С. Термін зберігання 3 місяці.

      «Планриз БТ» захищає рослини від хвороб що передаються через насіння, грунт та аерогенно в процесі росту рослини. Фунгіцидні властивості препарату поєднуються із рістимулюючую активністю, яка викликає посилений ріст кореневої системи, підвищує польову схожість насіння та енергію проростання, стимулює їх ріст і розвиток, підсилює утворення вторинних коренів, які забезпечують краще мінеральне і водне живлення препарат  Планриз БТ. Підвищує стійкість рослин до стресових умов вирощування знімає негативну дію стрес рослин від застусування пестицидів.

       Застосовується: для обробки насіння зернових культур (пшениця, ячмінь, овес, кукурудза) перед посівом з розрахунку  1-2л. препарату на 1т. насіння, та в період вегетації рослин з розрахунку 1-3л на 1га посіву. Окрім цього препарат застосовують при вирощуванні овочевих культур (буряк столовий, морква, капуста, огірки) а також для обробки суниці, яблуні,  винограду як засіб  для стимуляції імунної системи та зниження захворюваності рослин.

       Планриз БТ найефективніший при профілактичному внесені, або при появі перших ознак хвороби.

 «Бактороденцид вологий зерновий» – ефективний екологічно безпечний біологічний препарат Використовують його  для знищення мишовидних гризунів  Основа препарату – зерно пшениці оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями, що спричиняють мишачий тиф. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 4-15 днів. Знаходячись у тісному контакті одна з одною миші швидше розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин – що підвищує ефективність застосування препарату.

Бактороденцид можна застосовувати в складських, тваринницьких приміщенням, сховищах, парниках, скиртах, на полях, пасовищах, словом там, де використання інших хімічних приманок небезпечно для людей, свійських тварин, птиці та довкілля. Препарати виготовляються за технологічними регламентами провідних науково-дослідних установ України.

Якщо вас зацікавила інформація про мікробіологічні препарати, за консультацією щодо технології застосування та їх придбання слід звертатись в обласну фітосанітарну лабораторію: с. Зміїнець, Луцького району, вул. Ліскова, 1, телефон (0332)72-71-311, 72-38-88, 0503787866, 0976282821, 0985293125.  fito_lab_volyn@i.ua

     Реалізаційні ціни  на мікробіопрепарати станом на 30.01.2019 р:

                      Ековітал  240,00 грн. за 1 л.

                      Триходермін  22,43 грн. за 1л.

                      Планриз БТ 41,76 грн. за 1 л.

                      Бактороденцид вологий зерновий 22,82 грн. за 1кг