Тренінг для працівників відділу аналітики пестицидів, агрохімікатів

У період з 04.02.2019 по 08.02.2019 року на базі ДУ «Житомирської обласної фітосанітарної лабораторії» в рамках Проекту ТВІНІНГ «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин і здоровя рослин, покращення відповідних інспекційних та лабораторних служб» для працівників відділу аналітики пестицидів, агрохімікатів відбувся тренінг, який проводили експерти ЄС Вадим Барткевич, Директор лабораторії харчових та екологічних досліджень, Інститут безпечності харчових продуктів, здоров’я тварин та довкілля “BIOR”, Рига, Латвія та Івета Пуґаєва, Начальник відділу рідинної хроматографії, Інститут безпечності харчових продуктів, здоров’я тварин та довкілля “BIOR”, Рига, Латвія. 

         Місію виконано в рамках Діяльності 3.8. Розробка надійної системи обліку для забезпечення використання стандартних операційних процедур (СОП) і простежуваності лабораторних вимірювань і результатів випробувань відповідно до міжнародних процедур з метою подальшої акредитації лабораторій.

         Експерти ЄС оцінили процес прийому та реєстрації зразків. Переглянули  відповідні документи, стандартні операційні процедури, принципи кодування, реєстрації та ідентифікації предметів тестування.    Ознайомилися із загальними вимогами до умов зберігання зразків, системою  технічного обслуговування, обліком та процедурою забезпечення якості, пов’язаних з вимірюваннями, належним калібруванням обладнання та результатами, наданими фахівцями відділу аналітики пестицидів, агрохімікатів.

         Експерти обговорили з фахівцями лабораторії процес та обов’язки щодо звітності та інтерпретації результатів. В ході місії, у відділі аналітики пестицидів та агрохімікатів, були створені відповідні операційні процедури, що стосуються реєстрації та зберігання зразків, згідно вимог ISO/IEC 17025.