Небезпечний алерген – амброзія полинолиста

Боротьба з бур’янами є одним з найважливіших заходів підви­щення врожайності всіх сільськогосподарських культур.

Бур’яни, погіршують умови росту і розвитку культурних рослин, завдають великої шкоди сільському господарству.

 Небезпечними та поширеними у нашому регіоні є карантинний бур’ян: Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.).  Квітковий пилок з період цвітіння амброзії, який припадає на середину серпня і триває до жовтня місяця, має надзвичайну високу алергенну дію на організм людини. Алергію викликають білки-антигени, які знаходяться в пилку амброзії. Пилок, потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла. Відбувається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Алергологи стверджують, що пилок амброзії – найагресивніший алерген, який крім алергічної реакції, здатний викликати астму.      

Амброзія полинолистаоднорічна яра рослина, за зовнішнім виглядом подібна до коноплі, а розміром і формою листків нагадує полин гіркий. За сприятливих умов стебло рослини досягає 2-2,5м висоти, а коріння проникає у грунт до 4м, зневоднюючи і виснажуючи його.

Росте в посівах різних культурних рослин, а також уздовж шляхів, біля будинків та смітників. Розмножується  виключно насінням.

      Вирішальне значення для очищення полів від амброзії полинолистої має поєднання агротехнічних, хімічних і механічних методів боротьби. Агротехнічний метод: дотримання сівозміни, основний і передпосівний обробітки грунту, засівання вогнищ бур’яну багаторічними травами, які пригнічують ріст і розвиток амброзії. На землях, дуже засмічених нею, найкращим заходом очищення грунту від запасів насіння є використання чистого пару, а також беззмінний (упродовж двох-трьох років) висів озимих зернових культур із попереднім напівпаровим обробітком грунт.         Гербіциди слід застосовувати у період, коли рослини амброзії перебувають у фазі двох-чотирьох справжніх листків. Пізніше дія хімічних препаратів істотно знижується. Механічний метод: знищення амброзії шляхом виривання із коренем або скошування. Ефективне пізнє скошування — безпосередньо перед початком цвітіння, коли суцвіття вже утворилися, але ще не розкрилися (друга половина липня — початок серпня).                                                        

Вогнища шкідливого організму, амброзії полинолистої є на території м. Житомир та районах Житомирської області: (Андрушівський, Бердичівський, Брусилівський, Житомирський, Звягельський, Коростеньський, Коростишівський, Попільнянський, Пулинський, Радомишльський, Романівський, Хорошівський, Чуднівський, Черняхівський).

Оксана Польова – головний фахівець відділу фітосанітарних процедур