Сумісне обстеження з використанням феромонних пасток

З метою проведення моніторингу лісових насаджень та с/г угідь на виявлення карантинних шкідників 27.06.23р. було виставлено феромонні пастки. В заході приймали участь провідні спеціалісти фітосанітарні інспектори Головного Управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Наумович В. Ф., Троц В. М., Рабош С. С., та фахівець відділу фітосанітарних процедур ДУ “Житомирська фітолабораторія” Драгальчук К. В.
Феромонні пастки були встановленні на території Митного терміналу, а також на території ПРИВАТНЕ (ПРИВАТНО-ОРЕНДНЕ) СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «ІСКРА»
Захист лісів являє собою діяльність, спрямовану на виявлення в лісах шкідливих організмів. При обстеженні лісонасаджень та огляді лісопродукції завдання державних фітосанітарних інспекторів полягає в тому, щоб вчасно виявити та визначити карантинний організм, розробити заходи з недопущення його подальшого розповсюдження, встановити межі, організувати заходи з локалізації та ліквідації виявленого вогнища.
Феромонні пастки  — це міні-контейнери, які використовуються як засоби боротьби з комахами-шкідниками. У своїй роботі використовують біологічно активні речовини, які виділяють комахи для притягування до себе особин свого виду. Ці речовини називаються феромони. Їх наносять на клейку основу, яка тримає шкідників непорушно.
Феромонні пастки вже понад 30 років використовуються садівниками цілого світу. Вони не несуть жодної небезпеки людям та навколишньому природному середовищу. Ці пастки лише притягують тих комах, чиї феромони використовуються під час заманювання.
Існує два основних напрямки використання таких пасток: моніторинг та масовий вилов.
Перший дозволяє фіксувати початок та пік льоту комах-шкідників, визначити їх максимальну кількість. Така інформація допомагає більш раціонально використовувати хімічні засоби (інсектициди) для знищення шкідників. Масовий вилов — спосіб ефективної боротьби безпосередньо із шкідниками, з їхньою чисельністю. Здійснюється це за рахунок збільшення кількості феромонних пасток на площі відлову. У такий спосіб кількість особин комах-шкідників у декілька разів скорочується. Із їх постійним використанням популяризація комах через декілька сезонів знижується до мінімуму.

 

Встановлення феромонних  пасток  типу «Бар`єрна» на  Смолівку кедрову, Азіатський та Мінливий вусачі,  а також , встановлення феромонної  пастки «Ракета» на Коричнево-мармурового клопа.