Інформаційне повідомлення!!!

 

Шановні суб’єкти господарювання, в ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія» є можливість перевірити грунт на виявлення золотистої картопляної нематоди та раку картоплі.

Золотиста картопляна нематода (Globodera rostochiensis)

Середні втрати врожаю картоплі від ураження рослин золотистою картопляною цистоугворюючою нематодою (захворювання – глободероз) складають 30%, але за високого рівня чисельності нематод у ґрунті можлива й повна загибель рослин. 

Специфічні ознаки захворювання рослин глободерозом відсутні. Хворі рослини за сильного ступеня ураження мають пригнічений вигляд, передчасно жовтіють, відстають у рості та розвитку, їхня коренева система набуває “бородатого” вигляду. На коренях рослин-живителів навіть неозброєним оком можна побачити численні цисти нематод. У зараженої рослини знижується рівень фотосинтезу, і як наслідок цього – зменшується її біомаса. Падає товарна цінність новоутворених бульб (співвідношення товарної та дрібної фракції), погіршується їхня якість – зменшується вміст сухої речовини, крохмалю, білку, вітаміну С.

 До основних винищувальних заходів відносять  дотримання агротехніки, використання в сівозміні культур, які не уражуються картопляними нематодами (бобові, зернові, технічні культури, багаторічні трави та інші), внесення добрив, знищення бур’янів, вирощування нематодостійких сортів картоплі.

Рак картоплі (Synchytrium endobioticum Pers.)

Найхарактерніша ознака захворювання – утворення наростів на бульбахстолонах, кореневій шийці, рідше на стеблілистках і квіткахКорені ніколи не уражуються. Нарости, що утворюються під землею, – білого кольору, на наземних частинах рослин – зелені. Наприкінці вегетації картоплі нарости темніють та загнивають. На заражених бульбах ракові утворення розвиваються і в сховищах, якщо урожай вирощений на зараженій ділянці.

          Розповсюдження раку картоплі в природних умовах дуже повільне. Найчастіше переноситься із зараженими бульбами або бульбами стійких сортів, що мають на своїй поверхні часточки зараженого ґрунту, з іншим рослинним матеріалом, вирощеним на зараженій ділянці. Знаряддя обробітку ґрунту, гній та тара також можуть стати причиною появи нового вогнища.

Заходи захисту

  1. У зоні ураження раком картоплі знищуються уражені насадження картоплі радикальним методом із негайним спалюванням викопаних рослин і дезинфекцією засобів та інвентаря.
  2. Дотримання сівозміни, знищення рослинних решток та бур’янів, вирощування стійких сортів до раку картоплі. Основний метод контролю хвороби – ротація, чистий пар, а також внесення органічних добрив та глибока оранка.

      ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія» попереджає, що необхідно боротися із цими хворобами, щоб не допустити подальшого поширення територією області.

 

За  довідками звертатись ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія», місто Житомир провулок 1-й Винокурний, 48-а

тел.: (0412) 26-70-56

                  е-пошта: fitolab.zhytomyr@gmail.com