Ясенева смарагдова златка!

(Agrilus planipennis Fairmaire)

         Ясенева смарагдова златка – інвазивний вид, відноситься до групи стовбурових шкідників, здатних поселятися як на здорових, так і ослаблених деревах, що неминуче приводить до їх загибелі. Шкідник вкрай небезпечний для ясена, деяких видів в`язів, горіху. Також пошкоджує інші листяні породи дерев: тополю, осику, клен, березу, вільху, дуб, граб, липу, ліщину.

         За зовнішнім  виглядом дорослий жук  смарагдово-зелений із золотистим, бронзуватим або фіолетовим забарвленням довжиною 7,5-15,00 мм і шириною до 3мм.  Довжина дорослої личинки до 32 мм. Яйця овальні, 1×0,6 мм. Самка відкладає яйця в тріщини та на поверхню кори. Личинки харчуються деревиною, з ростом розширюючи свої ходи, зимує в личинковій камері на останній стадії розвитку.  Незважаючи на те, що ясенева смарагдова златка досить теплолюбний вид, її личинки успішно зимують за температур нижче – 30С. Лялькування відбувається з  кінця  квітня до травня. Молоді жуки протягом 1-2 тижнів прогризають вихідний канал – це льотний отвір який типовий для видів роду Agrilus D-подібної форми, шириною 3-4 мм. Літ імаго триває з середини травня до серпня.

         Основним шляхом розповсюдження шкідника є заражений посадковий матеріал, дерев’яна тара та дрова. Імаго самостійно поширюється на невеликі відстані.

         Заселені дерева зазвичай мають розріджену крону, листя передчасно жовтіє і опадає, уздовж стовбура і головних гілок розвиваються вторинні пагони. У місцях поселення златки утворюються почервоніння, часто спостерігається відмирання ділянок кори і загнивання деревини. На 3-й рік зараження багато гілок відмирає, стовбур тріскається, стають помітні численні льотні отвори, дерево всихає.   

         Шкідливість златки загрозливо велика! Традиційні хімічні методи боротьби не дають необхідного результату і не дозволяють зупинити подальше поширення ЯСВЗ. Єдиним способом знищення златки на даний момент залишається вирубка і знищення уражених дерев.

         Здатність розльоту жуків ясеневої смарагдової вузькотілої златки становить близько 20 км. Саме тому зона карантину становить 20 км.